Nuttige Informatie

Nuttige informatie over de Costa Dorada:

Vliegvelden:

Reus (REU):

Bij deze stad, op nog geen 10 km van de kustplaats Salou, ligt het vliegveld van de Costa Dorada. Er zijn diverse maatschappijen die vluchten aanbieden naar Groot Brittannië, Ierland, Duitsland, België en Nederland. Ryanair is de grootste maatschappij met vluchten naar diverse bestemmingen waaronder Eindhoven, Maastricht, Brussel, Charleroi, Düsseldorf, Weeze en Frankfurt. Daarnaast vliegt Ryanair ook in Spanje zelf naar onder andere Sevilla, Palma de Mallorca, Santiago de Compostela, Santander en naar Venetië in Italië of Parijs. In de zomermaanden hebben Thomas Cook en Jetair vluchten naar Brussel Vliegveld en zelfs ook naar Amsterdam.

Barcelona (BCN):

Uiteraard heeft de hoofdstad van Catalunya een enorm vliegveld, El Prat. Hier komen de meeste vluchten aan van de vakantiegangers voor zowel de Costa Dorada alsook de Costa Brava, dit vanwege de centrale ligging. Naar Salou is het van het vliegveld ongeveer 1,5 uur rijden en naar Lloret de Mar aan de Costa Brava ook ongeveer 1,5 uur. De meeste buitenlandse vliegtuigmaatschappijen komen aan in de nieuwe vliegterminal T1 die in 2009 werd geopend. Enkele buitenlandse vliegmaatschappijen, zoals Transavia en Air Berlin, komen echter nog steeds aan in de oude vliegterminal B, tegenwoordig T2B. EasyJet heeft een eigen terminal, T2C. Mocht je niet opgehaald worden door een transferbus van je reisorganisatie, kun je met de trein (RENFE) of met een bus (PLANA) naar de Costa Dorada reizen. Voor meer informatie over tijden en frequenties zie hieronder bij treinen of bussen. Transavia heeft elke dag meerdere vluchten naar Amsterdam en Rotterdam en ook de KLM is in Barcelona vertegenwoordigd. Een andere optie is met de Spaanse maatschappij Vueling, deze bieden elke dag vluchten aan naar Amsterdam en Brussel tegen vaak goedkopere tarieven dan andere maatschappijen.

UPDATE: Sinds 1 september 2010 vliegt de Ierse low cost maatschappij Ryanair ook direct vanaf en naar het vliegveld van Barcelona. Er worden nog geen vluchten uitgevoerd naar vliegvelden in Nederland of België maar de kans is groot dat dit in 2011 wel zal gaan gebeuren.

Girona (GRO):

De hoofdstad van de Costa Brava heeft een vliegveld wat de laatste jaren enorm gegroeid is, dit mede vanwege het feit dat Ryanair hier een basis geopend heeft. Deze maatschappij biedt dan ook vele vluchten aan naar Groot Brittannië, Duitsland, Italië, Nederland, te weten de vliegvelden van Eindhoven en Maastricht en België met het vliegveld van Charleroi nabij Brussel. Naast Ryanair heeft ook Transavia meerdere vluchten naar Amsterdam. Het nadeel voor de Costa Dorada bezoeker is echter dat het vliegveld van Girona op ongeveer 2,5 uur rijden van de kustplaatsen ligt. Ryanair heeft een busdienst naar het centrum van Barcelona waarvandaan je dan zelf verder moet naar de Costa Dorada (de reis wordt dan wel nog langer).

Treinstations:

Bijna alle kustplaatsen aan de Costa Dorada hebben hun eigen treinstation. Salou, Cambrils, Tarragona, Reus, Mont Roig del Camp, Calafell en Torredembarra zijn direct met Barcelona verbonden door middel van meerdere treinen op een dag. In Catalunya zijn meerdere soorten treinen waaronder de Regional Express, Catalunya Express en de Regional. Allen komen ze eigenlijk op hetzelfde neer alleen is het traject soms anders en zijn de prijzen verschillend. Voor een enkeltje van Salou naar Barcelona betaal je tussen de 5,90 en 7.20 euro. Tickets kun je kopen bij de loketten of uit de machines die overal staan. Bij het kijken naar het tijdschema moet je vooral de data in de gaten houden, die veranderen nog wel eens en zijn behoorlijk verwarrend.

Hogesnelheidstrein AVE:

In de buurt van de stad Tarragona ligt het speciaal gebouwde treinstation Camp de Tarragona, een station alleen voor de hogesnelheidstrein AVE van Tarragona naar onder andere Barcelona, Zaragoza en Madrid. De reis met de AVE naar Madrid duurt precies 2 uur en 30 min en kost rond de 70 euro. Tickets moet je telefonisch reserveren bij Renfe of via een geautoriseerd reisbureau. Over niet al te lange tijd zal het ook mogelijk worden om met de AVE vanaf Camp de Tarragona naar Valencia te gaan.

Bussen:

PLANA

De lijndiensten aan de Costa Dorada worden gereden door PLANA, witte bussen met blauwe letters en een rode achterkant. Tussen Tarragona, La Pineda, Salou en Cambrils rijden diverse bussen op diverse tijden gedurende de gehele dag. Deze bussen gaan ook naar de stad Reus en het vliegveld van de Costa Dorada, nabij Reus. De busverbindingen tussen andere dorpen zowel aan de kust als het binnenland zijn minder goed georganiseerd en je moet goed opletten met de rijtijden (soms kun je op een dag wel heen maar moet je dag erop terug). PLANA rijdt in de zomermaanden ook regelmatig naar Barcelona en heeft eigen excursies naar deze stad.

De busmaatschappij PLANA heeft sinds 2009 een nieuw betalingssysteem ingevoerd voor de bussen die onder andere de kustplaatsen verbinden met Tarragona, Reus of zelfs de Bonavista markt op zondagochtend. Passagiers kunnen bij de Tabaco’s zogenaamde Bonobus T-10 kaarten kopen die ongeveer hetzelfde werken als een strippenkaart in Nederland. De kaarten kosten 10 euro en er staan 10 ritten op. Een rit kost met deze kaarten slechts 90 eurocent en dat is veel goedkoper dan normaal, ook al een laag tarief. Deze kaarten zijn op te laden wat betekend dat als men de 10 ritten verbruikt heeft, deze weer kan aanvullen bij de Tabaco’s. Betalen met een Bonobus kaart is makkelijk door de kaart op een magnetisch veld te leggen bij de chauffeur die een ticket overhandigd als bewijs van betaling. De kaarten zijn zowel per persoon te gebruiken alsook per familie waardoor het reizen met de PLANA bussen naar Cambrils, La Pineda, Salou, Tarragona, Reus, Bonavista markt, Vliegveld Reus, etc. wel erg goedkoop wordt.

HIFE

Deze maatschappij verzorgt lijndienstverbindingen tussen praktisch alle steden in Spanje. Zo kun je vanuit Salou naar Valencia, Barcelona, Madrid, etc. Tickets en meer informatie kun je krijgen via hun website en op het busstation van Salou op de boulevard.

ALSA

Net zoals HIFE en PLANA verzorgt deze maatschappij diverse lijndienstverbindingen tussen de kustplaatsen en diverse steden maar ook andere kustplaatsen aan de Costa Dorada.

Autohuur:

Aan de Costa Dorada zijn diverse autoverhuur bedrijven. Zo vindt je er Avis, Europe, Welcome Cars, Atesa, Hertz, etc. Al deze bedrijven hebben nieuwe auto’s en de verzekering zit al in het tarief verwerkt. Vaak moet je wel een waarborgsom achterlaten of betalen met een credit card. Een geldig rijbewijs is uiteraard een must en meestal moet je ouder zijn dan 23 jaar (dit in verband met de verzekeringen). Vaak zijn de prijzen via de diverse reisorganisaties iets goedkoper en dus aantrekkelijker. Vraag je reisleidster hiernaar. De meeste autoverhuurmaatschappijen bevinden zich tegenwoordig bij het vliegveld van Reus. Ook is het mogelijk om via internet te boeken bij verschillende websites. Vaak zijn de tarieven dan goedkoper.

Fietshuur:

In de badplaatsen aan de Costa Dorada zijn diverse fietsverhuurmogelijkheden. Daarnaast komen er in de toeristische plaatsen steeds meer fietspaden bij aangezien men ook in Spanje eindelijk meer op de fiets gaat rijden. Let echter nog steeds wel goed op aangezien niet iedereen al aan de fietsen gewend is.

Excursies:

Aan de Costa Dorada is, zoals je op deze website kunt zien, veel te zien. Zo zijn er interessante steden en veel natuur en cultuur in het achterland. In Salou zijn twee excursie organisaties actief, Salou Tours en JoinTours. Deze organiseren al jaren excursies naar Barcelona (overdag en avond), Peñiscola en Ebro Delta, Dorpentochten, Flamenco avond, Tarragona, etc. Meer informatie en omschrijvingen van de excursies vindt je op de excursie pagina. Naast deze reguliere excursies zijn er ook diverse boottochten via Creuers en CatAventure. Voor de echte natuurliefhebbers kun je met quads of jeeps de bergen in, dit kan met de Jeep Safari of Jeep Aventure. Paardrijden kan ook aan de Costa Dorada bij de Hipica West Fork die je gratis komen ophalen in Salou, Cambrils of La Pineda.

Duiken:

In Salou zelf is nog geen duikschool actief maar in het naastgelegen dorp Cambrils vindt je Glups Diving Centre. Sinds 1998 organiseren ze al excursies naar de mooiste baaien waar je kunt duiken. Naast deze excursies kun je ook een cursus volgen bij Glups of als je al kunt duiken, alleen het materiaal huren. Voor meer mogelijkheden kun je naar de website gaan.

In het dorp l’Ametlla de Mar ligt de duikschool Costasub die tevens excursies, cursussen etc. organiseren. Voor meer informatie verwijzen we je naar hun website.

Boten verhuur:

Mocht je een boot willen huren om op eigen gelegenheid de middellandse zee op te gaan, dan kun je terecht in Cambrils bij het bedrijf Cambrils Charter. Hier kun je diverse boten huren, met of zonder kapitein, maar ook een cursus volgen om je vaarbrevet te halen. Meer informatie vindt je op hun website. In de haven van Torredembarra bevindt zich het bootverhuurbedrijf Bara Boats en ook in Tarragona zijn boten te huur. Uiteraard bevinden zich ook in de Ebro Delta diverse bootverhuurbedrijven.

Vis excursies:

In de Ebro rivier, in het zuidelijke gedeelte van de Costa Dorada, zit veel vis en vooral de meerval die soms wel 150 kilo kan wegen. Er zijn diverse bedrijven, vooral in Engelse handen, die excursies organiseren vanuit Salou. Voor meer informatie zie de diverse websites.

Golf:

In 2008 zijn de nieuwe golfbanen van Port Aventura open gegaan in Salou en La Pineda. Deze professionele golfbanen trekken veel golfers naar de Costa Dorada aangezien de ligging, pal naast de kust en tussen de bomen, uniek is in Catalunya. Naast deze nieuwe golfbanen zijn er nog meer golfclubs in de omgeving van de Costa Dorada. Zo vindt je bij Reus de golfbanen van Aiguesverds, bij Mont Roig del Camp de zeer bekende en mooie Bonmont, nabij de stad Tarragona de Club de Golf Costa Dorada Tarragona en in het dorp Calafell de golf Course van La Graiera. De liefhebbers van Pitch and Putt kunnen onder andere terecht bij de prachtig tussen de heuvels gelegen banen van La Figuerola, het Centre de Golf in El Vendrell, de Golf Sant Jaume in het dorp Sant Jaume dels Domenys en de Pitch and Putt van hotel Mas Galau in Vilafortuny, Cambrils. Al met al veel golf keuze dus aan de Costa Dorada.