Feest agenda

Ook al is Reus een middelgrote stad en is het niet zo groot als bijvoorbeeld Tarragona, wordt er genoeg gefeest. Enkele feesten worden zelfs door mensen uit heel Catalunya bezocht zoals de Fiesta de Misericordia en de Catelleres. Alle belangrijke feesten op een rij.

Januari

Reyes Magos, 5 januari
Op deze dag wordt de aankomst van de drie koningen gevierd. Een speciaal feest voor de jongeren aangezien de 3 wijzen op 6 januari cadeaus geven aan de kinderen. De drie koningen rijden met speciale wagens een route door de stad. Op dezelfde avond is er een groots vuurwerk spektakel.

Februari

Carnaval, 3 t/m 9 februari (elk jaar anders)
Het carnavalsfeest van Reus is bekend in de verre omtrek mede dankzij het Guerre de Tomates, een zogenaamde oorlog van tomaten, de Gran Rúa de carnaval, een optocht met carnavalswagens en de Batalla de Confetti, een feest met veel confetti. Dit alles wordt begeleid door Latijns Amerikaanse muziek waardoor het wel lijkt of je in Rio de Janeiro bent.

Maart

Festival Internacional de Jazz, 12 t/m 20 maart
Een internationaal festival met vele optredens van Jazz artiesten uit Spanje en het buitenland die op verschillende podia in de stad optreden.

April

Semana Santa, verschillend
De paasweek wordt ook gevierd in Reus. Optochten en speciale kerkdiensten zijn terugkerende evenementen. Er komen zeer veel mensen op af die vaak zeer emotioneel kunnen reageren op de figuren van onder andere Jezus Christus die worden gedragen door mannen met puntmutsen kappen op.

Sant Jordi, 23 april
Sant Jordi is de patroonheilige van Catalunya en deze dag wordt dan ook uitbundig gevierd met vele kerkmissen en speciale evenementen. Het is tevens de dag van de geliefden en traditiegetrouw geven de vrouwen dan een boek aan hun geliefde en de mannen een roos als teken van liefde. In Reus wordt er op de Plaza Mercadal een boekenmarkt gehouden waar je ook rozen kunt kopen. Er zijn ook veel optredens van groepen kinderen en de sardanas worden gedanst.

Mei

Trapezi, 12 t/m 16 mei
Dit zijn verscheidene voorstellingen in de trend van het circus zoals mime, clowns, trapezeacts en muzikale optredens. Dit alles vindt plaats op het Plaza del Mercadal.

Corpus, 26 t/m 29 mei (data kunnen verschillen)
In het centrum van de stad worden er in diverse straten zogenaamde bloementapijten gelegd en dit alles wordt ingeluid met de opkomst van de Giganten (reuzenpoppen) en de Mulassa.

Juni

San Juan, 23, 24 juni
Dit is een jaarlijks terugkerend feest ter ere van Sint Jan wat gevierd wordt op de avond van de 23e en de 24e juni. De verbena de San Juan wordt overal gevierd ook in Reus. In Reus valt deze dag samen met de Fiesta Mayor de St. Pere. Traditiegetrouw drinkt men dan Cava (champagne) en eet men Coca (grote ronde koeken)

Fiesta Mayor de St. Pere, 17 t/m 29 juni
Op deze data wordt de fiesta Mayor van Reus gevierd en dat wordt gedaan door vele activiteiten te organiseren waaronder processies, live muziek en de traditionele Correfocs, Ball de diable en Castells, het bouwen van menselijke torens. Uiteraard ontbreekt het vuurwerk spektakel niet als afsluiter van deze feestweek.

July

Fiesta de St. Jaume, 23, 24 en 25 juli
Deze dagen staan ook bekend als Fiesta del Caballo aangezien paarden een hoofdrol spelen gedurende dit feest. Dit feest vindt plaats in het park St. Jordi en wordt omlijst door een markt van ambachtelijke producten, stands met traditioneel eten en drinken en een race waarbij mannen een zak van 53 kilo, gevuld met hazelnoten, zo lang mogelijk moet dragen.

September

Fiesta Nacional de Catalunya, 11 september
Nationale feestdag van Catalunya. Op deze dag zijn alle winkels gesloten.

Fiesta Mayor de Misericordia, 21 t/m 25 september
Een feest tere aan het feit dat de maagd Maria haarzelf liet zien aan een jonge vrouwelijke pastoor. Het is het grootste feest van Reus en wordt uitbundig gevierd met alle Catalaanse ingrediënten zoals Giganten, Ball de Diables, Castells en een kaarsentocht naar de Santuario. Als afsluiter is er een groots vuurwerkspektakel.

Oktober

Festival International de Mim, 15 t/m 24 oktober
In het Teatre Fortuny en op straat worden er diverse mime voorstellingen gegeven door internationale artiesten uit o.a. Frankrijk, Engeland, Spanje en Amerika

December

Kerstfeest en jaarwisseling.