Wandeling langs het modernisme

Reus, een stad gelegen op slechts 10 km landinwaarts van Salou. Deze stad staat bol van gebouwen en monumenten in de modernisme stijl, o.a. bekend van de beroemde architekt Antonio Gaudi. Daarnaast is Reus ook de grootste winkelstad van de provincie Tarragona. Dus, zeker een bezoekje waard.

De wereldberoemde architekt Antonio Gaudi, bekend van de vele bouwwerken in Barcelona, is geboren in 1852 in de stad Reus. Hier speelde hij met zijn vrienden, ging hij naar school en maakte hij zijn eerste schetsen alvorens te verhuizen naar Barcelona om daar zijn studie verder af te maken. Het is zeker dat de periode die hij doorbracht in Reus invloed heeft gehad op zijn latere bouwwerken in Spanje. Zijn meeste naaste medewerkers kwamen ook uit deze stad dus men kan wel zeggen dat de modernisme stijl hier geboren is.

Eigenlijk is met de komst van de architekt Domenèch i Montaner het modernisme tijdperk pas echt van de grond gekomen. In 1898 krijg hij de opdracht om het Pere Mata Psychiatrisch instituut te bouwen. Dit viel zo goed in de smaak dat hij daarna nog meer huizen en paleizen mocht maken waaronder Casa Rull, Casa Navàs en Casa Gasull. Naast Domenèch heeft ook de architekt Pere Caselles een stempel gedrukt op deze stad.

Al met al staan er vele interessante gebouwen uit de bloeiende modernisme tijd die absoluut een bezoek waard zijn. De meeste monumentale panden staan in het centrum van Reus en zijn dus makkelijk te voet te bezoeken.

We beginnen onze wandeling bij de informatiedienst van Reus in de Carre Sant Joan, tegenover de Mercado Municipal. In deze straat liggen alleen al 6 voorbeelden van het modernisme in Reus en ons eerste gebouw ligt schijn tegenover de informatiedienst, Casa Gasull (1), gebouwd in 1911 door de Architekt Domenech i Montaner. Dezelfde architect is ook verantwoordelijk voor Casa Rull (2), gebouwd in 1900 in opdracht van Pere Rull. Schijn daar tegenover, pal naast het ziekenhuis, vinden we het Dispensari Antituberculos uit 1926. een gebouw dat, zoals de naam al aangeeft, vroeger bestemd was voor het behandelen van tuberculos gevallen.

Een klein stukje verderop, aan dezelfde kant van de weg, staat het Casa Grau (4) gebouwd door Pere Caselles in 1910. in de gevel zijn een aantal bloemmotieven te herkennen en het bovenste raam is gemaakt in de vorm van een Grieks kruis. Aan de andere kant van de weg vinden we Casa Tarrats (3) uit 1892 gebouwd in opdracht van Joan Tarrats, wiens initialen nog te zien zijn op de gevel. Het laatste voorbeeld van modernisme in deze straat is Casa Sagarra (5), aan de andere kant van de weg. Gebouwd in 1908 door Pere Caselles met een gevel met bloemen en dierenmotieven.

Op het Plaza Prim aangekomen kunnen we het standbeeld van deze generaal zien dat stamt uit 1887 en het Teatre Fortuny (6) uit 1882. we lopen nu de winkelstraat Calle Monterols in en zien na ongeveer 50 meter aan de linkerkant het Casa Laguna uit 1908. het valt meten op door de blauwe kleuren die gebruikt zijn. Aangekomen bij het Plaza Mercadal vinden we het mooiste en belangrijkste modernisme gebouw van de stad, Casa Navás (7) uit 1901. Gebouwd door Domenech i Montaner in opdracht van de familie Navás. De architekt was toen op zijn hoogtepunt van creativiteit.

Als we nu rechtdoor lopen de Carrer Major in, komen we langs het Centre de Lectura uit 1859 en de Prioral de Sant Pere kerk (8) uit 1543, geen modernisme stijl dus. We steken dan het Placa Peixateries over met zijn ronde bogen en komen in de Raval Sant Pere die we linksaf vervolgen. Aan de rechterkant van de weg zien we dan Casa Homdedéu uit 1893 en Casa Anguera uit datzelfde jaar, beiden van de architect Pere Caselles. Als we deze weg vervolgen tot aan Plaza Purissima Sang en daar linksaf de Raval Sanat Anna vervolgen, komen we langs Casa Marcó (9) uit 1926 Casa Serra uit 1904 om te stoppen bij het geboortehuis van Antonio Gaudi in de Calle de l’Amargura.

Als we dan rechtdoor lopen en dan linksaf de Calle Llovera inslaan zien we aan de linkerkant Casa Punyed (1900), Casa Tomás Jordi (1909) en Casa Querol (11) (1901) en aan de rechterkant Casa Bartolí (1903). Rechts daar tegenover vinden we een van de oudste gebouwen van de stad, Palau Bofarull (10) uit 1760. Als we daarna weer bij Plaza Prim aankomen zijn we aan het einde van de modernisme route gekomen.

Naast monumentale stad is Reus ook het grootste winkelgebied van de regio en men treft hier dan ook veel winkels aan van gerenomeerde merken zoals Zara, Mango, Pull & Bear, United Colors, Lacoste en Burberry. Tevens zijn er vele winkels in andere categoriën te vinden zoals cadeauzaken en elektronica. Winkels zijn te vinden in de straten rondom het plein “Placa Prim”. Aangezien Reus minder toeristisch is dan bijvoorbeeld Tarragona of Cambrils, heeft de stad nog een echt spaans karakter. Winkels zijn geopend van 09.30 tot 14.00 uur en van 16.30 tot 20.30 uur (tijden kunnen per winkel verschillen).