Reus heeft niet zo’n lange geschiedenis als bijvoorbeeld het nabijgelegen Tarragona maar toch zijn er mooie monumenten en gebouwen die verwijzen naar een bloeiende en rijke stad.
Het ontstaan van Reus gebeurt in de 12e eeuw als er een kasteel gebouwd wordt op de plaats waar nu het Plaza del Castell is, naast de Prioral de St. Pere kerk. De enige overblijfselen van dit kasteel zijn enkele bogen die nu verwerkt zijn in een gevel. Rondom dit kasteel werd kort daarop een stadsmuur gebouwd waar nog maar heel weinig restanten van over zijn en waar nu het zogenaamde Tomb de Ravals is, de winkelstraten van Reus. Men weet niet goed wat er daarna met het kasteel gebeurt is maar dankzij onder andere de pest waar de bevolking van Reus in de 15e eeuw zwaar onder te leiden had, raakte het zwaar in verval en pas tegen de 16e eeuw kwam de stad Reus weer een beetje in opkomst.
In 1543 werd, op de fundamenten van een oude Romaanse kerk, begonnen met de bouw van de kerk Prioral de St. Pere waarvan de 63 meter hoge kerktoren ver boven de stad uitsteekt. In de 18e eeuw begon de stad te bloeien dankzij een enorme economische groei aangezien alle omliggende dorpen en gehuchten naar Reus kwamen om handel te drijven. Al gauw ontstond de slagzin “Reus, Paris, Londen” als teken dat het zeer welvarend was in die tijd. Dit waren ook de jaren dat Reus de productie en handel van alle vormen van brandewijn tot grootte hoogte bracht, ze waren zelfs de marktleider in heel Europa.
In de 19e eeuw ontstond er een tweede economische groei ditmaal het gevolg van de textiel industrie. Deze twee eeuwen hebben voor het uiterlijk van de huidige stad gezorgd. De stad werd zeer welvarend en de rijke ondernemers lieten mooie huizen bouwen in de stijl die toen regeerde, het modernisme. Gaudi is, volgens de inwoners van de stad, geboren in Reus, is daar naar school geweest en heeft zijn eerste ideeën hier opgedaan voordat hij naar de universiteit van Barcelona ging. Raar genoeg heeft Gaudi geen enkel gebouw ontworpen in zijn geboortestad (buiten enkele lantarenpalen) en dus zijn er andere modernisme architecten die eigenlijk meer een stempel hebben gedrukt op de stad zoals Lluis Domenech i Montaner en Pere Caselles i Tarrats die vele mooie gebouwen hebben nagelaten. Noemenswaardig zijn onder andere Casa Navás, Casa Rull, Casa Gasull, Instituto Pere Mata en Casa Bartolí. Gelukkig zijn deze huizen nog goed bewaart gebleven en kun je ze bewonderen tijdens een mooie wandelroute door het centrum van de stad. Tijdens zo’n wandelroute kom je ook langs het Palau Bofarull uit 1760 en het Teatre Fortuny uit 1882, twee gebouwen die niet stammen uit de modernisme stijl.
Nu is Reus nog steeds een welvarende stad en dat is ook te merken aan het feit dat het inwoneraantal snel groeit en dat er veel appartementencomplexen en huizen gebouwd worden. Tevens ligt bij Reus het vliegveld van de Costa Dorada waar veel toeristen uit de hele wereld aankomen om te genieten van de Costa Dorada.