Feest agenda

Zoals elke andere plaats in Spanje, zijn er ook veel feesten en speciale dagen in Cambrils. Sommige van deze feesten zijn plaatselijk en andere regionaal of landelijk

Januari

Reyes Magos, 5/6 januari
Op deze dag wordt de aankomst van de drie koningen gevierd. Een speciaal feest voor de jongeren aangezien de 3 wijzen op 6 januari cadeaus geven aan de kinderen. De drie koningen arriveren in de Haven van Cambrils met hun boot waarna er via speciale wagens een route gereden wordt door de stad. Op dezelfde avond is er een groots vuurwerk spektakel.

Fiesta de St. Antoni, 17 januari
Een feest om de dieren te eren wat gedaan wordt door optochten met paard en wagen. Els Tres Tombs is een race waarbij mens en dier drie rondjes moeten rijden.

Februari

Festival de Cortomegrages, half februari
Een filmfestival gericht op Spaanse 16 en 35 mm films. Gedurende deze dagen worden diverse films vertoond en de jury zal dan de winnaar bekend maken. Een van de belangrijkste kleine filmfestivals van Spanje.

April

Semana Santa, verschillende data
De paasweek wordt traditioneel nog veel gevierd in Spanje aangezien het een belangrijke plaats in het leven van de Spanjaard inneemt. Optochten en speciale kerkdiensten zijn terugkerende evenementen. In Cambrils is dit feest kleinschalig maar in Tarragona en Reus wordt dit groots gevierd.

Sant Jordi, 23 april
Sant Jordi is de patroonheilige van Catalunya en deze dag wordt dan ook uitbundig gevierd met vele kerkmissen en speciale evenementen. Het is tevens de dag van de geliefden en traditiegetrouw geven de vrouwen dan een boek aan hun geliefde en de mannen een roos als teken van liefde.

Juni

Fira de Cambrils, eerste weekend van juni
Een feest wat dateert uit de 13e eeuw en waar de lokale producten getoond en verkocht worden, in dit geval Olijven, Olijfolie, Wijn en hazelnoten. Uiteraard zijn er meer activiteiten rondom deze ambachtelijke markt zoals kermisactiviteiten en theater en dans voorstellingen.

Fiesta Barrio Eixample, weekend voor San Juan
Een feest ter ere van het begin van de zomer waarbij diverse activiteiten plaats vinden die elk jaar wijzigen. Terugkerende activiteiten zijn altijd de Sardanas, Correfocs en Ball de Bastones.

San Juan, 23/24 juni
Dit is een jaarlijks terugkerend feest ter ere van Sint Jan wat gevierd wordt op de avond van de 23e en de 24e juni. De verbena de San Juan wordt overal gevierd ook in de hotels van Cambrils. Vaak is er een speciaal diner, live muziek tot de vroege uurtjes en vaak ook vuurwerk afgestoken. Traditiegetrouw drinkt men dan Cava (champagne) en eet men Coca (grote ronde koeken).

Sant Pere, 28 en 29 juni
Dit feest wordt gevierd ter eer van Sant Pere, de patroonheilige van de vissers. In de haven vinden dan diverse activiteiten plaats die druk bezocht worden door de lokale bevolking.

Juli

Fiesta Virgen del Carmen, 15 en 16 juli
Een feest ter ere van de Virgen Carmen gevierd met vele processies, Habaneras (volksliederen) en Sardanas (Catalaanse dansen).

Augustus

Festival Internacional de Musica, verschillende data
Diverse concerten van verschillende stijlen muziek die plaats vinden in Parc Sama, el Santuario del Virgen Carmen en Castillo de Vilafortuny.

September

Fiesta Mayor Mare de Deu del Cami, 8 september
Een feestdag die bol staat van de activiteiten zoals het traditionele Castells, toren van mensen, Bailes de Gigantes, reuzenpoppen en diverse concerten.

Fiesta Nacional de Catalunya, 11 september
Nationale feestdag van Catalunya. Op deze dag zijn alle winkels gesloten.

December

Kerstmis en jaarwisseling
Het kerstfeest (navidad) wordt in Spanje gevierd op de avond van de 24e (noche buena) met een kerstdiner en de 25e om de familie te zien. In Catalunya wordt ook de 26e gevierd maar niet vanwege kerstmis maar vanwege de heilige San Esteban. Met de jaarwisseling (noche vieja) worden er om 24 uur druiven gegeten, elke klokslag een druif, om zo het nieuwe jaar met een schone lei te beginnen.