Het modernisme van Gaudí

Reus is een stad gelegen op ongeveer 10 km van Salou en is de moeite waard om te bezoeken vanwege de vele mooie en goed bewaarde modernisme gebouwen die er te vinden zijn. Niet alleen die culturele waarde maakt de stad aantrekkelijk maar ook het feit dat Reus het grootste commerciele centrum is van de verre omgeving mede dankzij de vele verschillende winkels die te vinden zijn in de smalle straten van het centrum van de stad, het zogenaamde Tomb de Ravals, daar waar vroeger de muren van de middeleeuwse stad stonden.

Reus heeft een inwoneraantal van ongeveer 110.000 mensen en kun je dus een middelgrootte stad noemen. Het is de hoofdstad van de regio Baix Camp die in cultureel en natuurlijk landschap zeer rijk is met mooie bergketens zoals Montsant en dorpjes zoals Siurana en Prades. Een autotocht door de streek Baix Camp is dan ook zeker aan te raden.

Wat ook zeker de moeite waard is, is de modernisme wandelroute door de stad zelf aangezien er veel mooie gebouwen te zien zijn van de modernisme architect Lluis Domenech i Montaner en Pere Caselles i Tarrats maar bekender is uiteraard Antonio Gaudi. Naar het schijnt is deze beroemde architect in 1852 in Reus geboren, echter het nabijgelegen dorp Riudoms beweert hetzelfde wat nog wel eens tot rare situaties kan leiden. Dat was ook het geval in 2002, toen was het jaar van Gaudi aanleiding tot veel activiteiten in beide steden vaak van concurrende aard. Feit is dat Gaudi in beide steden gewoond heeft maar dat er twee geboortehuizen van deze persoon zijn is toch wel een beetje raar.

Het nieuwe museum Gaudi Centre Reus geeft je een blik in het leven van deze beroemde architekt. Hier is te zien, voelen en te ontdekken hoe dit genie te werk ging, zijn er voorbeelden van zijn vele gebouwen en is er een modern audiovisueel spektakel.

Reus is het beste te bezoeken te voet zodat je alle details van de mooie gebouwen in je op kunt nemen. Daarnaast is het centrum van de stad niet zo groot en is alles dus makkelijk te bewandelen. Bezoek onder andere het Plaza Prim met het monument van deze generaal, de kerk Prioral de San Pere, de Plaza Mercadal met daar het modernisme Casa Navas of het Teatre Fortuny, een van de belangrijkste in de wijde omtrek.