Feest agenda

Zoals elke andere plaats in Spanje, zijn er ook veel feesten en speciale dagen in Salou. Sommige van deze feesten zijn plaatselijk en andere regionaal of landelijk. Het belangrijkste evenement vindt elk jaar plaats in augustus, Nits Daurades.

Januari

Reyes Magos, 5/6 januari
Op deze dag wordt de aankomst van de drie koningen gevierd. Een speciaal feest voor de jongeren aangezien de 3 wijzen op 6 januari cadeaus geven aan de kinderen. De drie koningen arriveren in de Haven van Salou met hun boot waarna er via speciale wagens een route gereden wordt door de stad. Op dezelfde avond is er een groots vuurwerk spektakel.

Februari

Fiesta Mayor de Invierno, 1e week van februari
Gedurende de eerste week van ferbuari worden de winterfeesten van Salou georganiseerd. De activiteiten wisselen elk jaar maar de Catalaanse dansen Sardanas komen in ieder geval altijd terug. Op de eerste zaterdag van deze maand is de Coso Blanco, een optocht door een regen van confetti waar duizenden mensen, niet alleen uit Salou maar uit de hele omgeving op af komen.

April

Semana Santa, verschillende data
De paasweek wordt traditioneel nog veel gevierd in Spanje aangezien het een belangrijke plaats in het leven van de Spanjaard inneemt. Optochten en speciale kerkdiensten zijn terugkerende evenementen. In Salou is dit feest kleinschalig maar in Tarragona en Reus wordt dit groots gevierd.

Sant Jordi, 23 april
Sant Jordi is de patroonheilige van Catalunya en deze dag wordt dan ook uitbundig gevierd met vele kerkmissen en speciale evenementen. Het is tevens de dag van de geliefden en traditiegetrouw geven de vrouwen dan een boek aan hun geliefde en de mannen een roos als teken van liefde.

Juni

San Juan, 23/24 juni
Dit is een jaarlijks terugkerend feest ter ere van Sint Jan wat gevierd wordt op de avond van de 23e en de 24e juni. De verbena de San Juan wordt overal gevierd ook in de hotels van Salou. Vaak is er een speciaal diner, live muziek tot de vroege uurtjes en vaak ook vuurwerk afgestoken. Traditiegetrouw drinkt men dan Cava (champagne) en eet men Coca (grote ronde koeken).

July

Anada a L’antiga, 2e week van july
Een speciale dag waarop een groep mensen verkleed als badgasten en in auto’s uit de 19e eeuw in optocht gaan van Reus naar het strand van Salou om een dag te feesten.

Habaneras/Sardanas, eind july/begin augustus
Gedurende deze dagen worden de traditionele volksliederen, overgewaaid vanuit Cuba in de 19e eeuw, gezongen in Salou. Spaanse smartlappen met een snik en een traan. Hou je meer van dansen dan moet je de Sardanas zien die gedanst worden door de lokale bevolking. Op het eerste oog lijkt het eenvoudig maar het is moeilijker dan je denkt.

Augustus

Nits Daurades, 8 t/m 15 augustus
De zomerfeesten van Salou bestaan uit verschillende activiteiten waaronder modeshows, traditionele dansen en optochten, processies, optredens van bekende en minder bekende artiesten en als klap op de vuurpijl, het grote vuurwerk spektakel op 15 augustus op het Playa Llevant. Hier komen duizenden mensen op af vanuit de verre omgeving.

September

Fiesta del Rey Jaume, rond 7 september
Een feest ter ere van koning Jaume die vanuit Salou vertrok om Mallorca te heroveren op de moren. Dit heugelijke feit wordt gevierd met processies, kerkdiensten en een middeleeuwse markt in klederdracht in oud Salou.

Fiesta Nacional de Catalunya, 11 september
Nationale feestdag van Catalunya. Op deze dag zijn alle winkels gesloten.

Oktober

Fiesta de la Segregacion, 30 oktober
Het feest van de afscheiding van Salou van de gemeente Vila Seca in 1989 wordt nog steeds elk jaar gevierd. Veel winkels zijn op die dag gesloten.

November

Fiesta del Calamar, laaste week november
Een feest wat traditiegetrouw het einde markeert van een wedstrijdweek calamaris vissen. Er zijn diverse aktiviteiten om de vissers van vroeger, nu en de toekomst te eren en er wordt een prijd uitgereikt aan diegene die de grootste hoeveelheid calamaris heeft gevangen.

December

Kerstmis en jaarwisseling
Het kerstfeest (navidad) wordt in Spanje gevierd op de avond van de 24e (noche buena) met een kerstdiner en de 25e om de familie te zien. In Catalunya wordt ook de 26e gevierd maar niet vanwege kerstmis maar vanwege de heilige San Esteban. Met de jaarwisseling (noche vieja) worden er om 24 uur druiven gegeten, elke klokslag een druif, om zo het nieuwe jaar met een schone lei te beginnen.