Wandeling door Salou

Salou is de drukste badplaats van de Costa Dorada en uiteraard komt u ook voor het strand en de zee. Echter, er is meer te zien dan u misschien denkt. Tijdens deze wandelroute komt u langs alle monumentale gebouwen en culturele bezienswaardigheden die te vinden zijn in Salou.

We beginnen aan het einde van de boulevard van Salou, de Paseo Jaime 1. Hier zien we duidelijk het eerste grote monumentale gebouw wat deze badplaats rijk is, Chalet Bonet (1). Gebouwd door Ciria Bonet in het jaar 1918 in de Modernisme stijl, ontworpen door de architect Doménec Sugranyes, leerling en medewerker van de beroemde architect Antonio Gaudi. De kamers zijn van binnen rijkelijk versierd en gedecoreerd met wandschilderingen die koning Jaime 1 voorstellen tijdens zijn vertrek van de stranden van Salou om Mallorca te veroveren. Helaas kunnen we het gebouw niet van binnen bekijken aangezien het nog steeds toebehoort aan de familie Bonet en dus prive eigendom is. Recentelijk is de restauratie van het geheel afgerond.

Het volgende interessante gebouw is de vroegere douane en de Capitania (2) en vinden we aan de overkant van het plein Bonet. Dit hoofdkwartier is gebouwd in het jaar 1820 speciaal om de belastingen te innen in de haven. Toen de activiteiten van de haven van Salou verhuisden naar de haven van Tarragona verloren deze gebouwen hun functie. Nu bevindt zich in een van de gebouwen een apotheek en diverse winkeltjes.

We lopen nu richting de jachthaven van Salou om bij de kade (3) te stoppen en te genieten van het uitzicht over de baai van Salou. Deze kade is ooit bedoeld als startpunt van een kanaal tussen Salou en de stad Reus in het binnenland echter dat is nooit verder gekomen dan deze kade. Nu staat er een monument voor de vissers.

We vervolgen onze route naar de Santa Maria del Mar kerk (4) gebouwd in 1766 voor de zeelui, tijdens een periode van grote drukte in de haven van Salou. Er zijn op de gevels diverse motieven te zien die allemaal te maken hebben met de activiteiten van de vissers toentertijd.

We lopen nu door de winkelstraat, de Calle Barcelona, die leidt naar het spoor. Daar aangekomen slaan we linksaf naar het treinstation van Salou waar we het gebouw van de Carrilet (5) aantreffen. Dit gebouw was het begin- en eindpunt van de spoorweg tussen Reus en Salou en werd in 1857 geopend. De locomotieven en wagons die hier reden, kwamen uit Engeland. Deze spoorlijn werd veelvuldig gebruikt voor het vervoer van goederen maar ook voor de mensen uit de stad die naar het strand van Salou kwamen. In 1975 reed de laatste Carrilet.

Tegenover het treinstation vinden we het oudste gebouw in Salou, de Torre Vella (6) gebouwd in 1530 als verdedigingstoren ter verdediging van de kust tegen de piraten. Het bijgebouw dateert uit de 17e eeuw en de brug die beide gebouwen verbindt dateert uit de 20e eeuw. Nu vinden er culturele evenementen plaats gedurende de zomer. We kunnen nu in “oud Salou” ergens iets gaan drinken en/of eten voordat we de weg vervolgen naar de boulevard van Salou waar we rechtsaf slaan. We kunnen er nu voor kiezen om over de boulevard te lopen of door de tuinen die aangelegd zijn naast de boulevard. We komen langs het monument van Koning Jaime 1 (7), een van de bekendste monumenten van Salou, en eindigen de wandeling over deze gezellige flaneerboulevard bij de verlichte fontein (8) van Salou. Deze is gebouwd in 1973 en is het werk van de ingenieur Carles Buigas die tevens de monumentale fontein ontwierp in Barcelona. Het spel van water en licht kent meer dan 210 combinaties die om de 90 seconden veranderen. De shows worden gedurende de zomermaanden normaal gesproken elke avond opgevoerd.

We lopen nu richting het stadspark (9) wat een gedeelte beslaat van de vroegere Camping Salou, een van de eerste van Salou. Nu is het een openbaar park met een oppervlakte van 15.750 m2 vol met kleine weggetjes, vijvers en waterpartijen. We verlaten het stadspark en lopen richting de Masia Catalana (10). Het geheel van gebouwen dat we hier aantreffen is gebouwd van materialen afkomstig uit verlaten dorpjes in het binnenland van de Costa Dorada. Dit complex geeft een goed overzicht van de typische Catalaanse bouwstijlen en cultuur. In de zomermaanden wordt hier elke avond een ambachtenmarkt gehouden die zeker de moeite waard is om te bezoeken en waar men leuke souvenirs kan aanschaffen. Geopend van 19.00 tot 23.00 uur.