Bezienswaardig

In Salou zijn enkele monumenten te vinden die zeker de moeite waard zijn om eens te gaan bekijken. Hieronder volgen de meest belangrijke.

Torre Vella

Een vierkante toren gebouwd in 1530 door aartsbisschop Pere de Cardona als verdedigingstoren tegen piraten en kapers die afkwamen op de drukke en welvarende haven van Salou. Nu ligt de Torre Vella ongeveer 1,5 km vanuit de kust aangezien de zee is opgeschoven. In de tuin van dit complex staat een beeld van drie dames die de sardana dansen. Tegenwoordig wordt de Torre Vella gebruikt als ruimte voor tentoonstellingen en voor officiële gelegenheden van de gemeente. Tevens is er een museum gevestigd.

Santa Maria del Mar kerk

Oorspronkelijk was deze eenvoudige kerk bestaande uit slechts een kerkschip met een klokkentoren bedoeld als gebedshuis voor de vissers maar al snel werd de kerk ook gebruikt door het andere volk. Gebouwd in 1766 en uitgebreid en veranderd tot het huidige gebouw tussen 1930 en 1950. Binnen in de kerk zijn muurschilderingen te vinden van de schilder Lluis Maria Guell, geschilderd tussen 1954 en 1966. Het schild boven de hoofdingang verwijst naar de oorsprong van het gilde.

Capitania (oude douane)

Dit gebouw dateert uit 1820 en is gelegen aan het plein Bonet. Het maakte deel uit van de infrastructuur van de oude haven van Salou. Sinds dat de douane verplaatst werd naar Tarragona is het gebouw Privé eigendom geworden. Aan de kant van de boulevard was vroeger een drinkbak voor paarden. Momenteel bevinden zich in de Capitania een apotheek, ijszaak en een kledingzaak.

Chalet Bonet

De Chalet Bonet, ook bekend als Chalet Voramar, werd gebouwd door Ciria Bonet in 1918 en is een prachtig voorbeeld van modernisme. Het is gebouwd door de architect Domenec Sugranyes i Gas, leerling en medewerker van Antonio Gaudí. De kamers zijn van binnen rijkelijk versierd met wandschilderingen die Koning Jaume I voorstellen tijdens zijn vertrek vanuit Salou om Mallorca te heroveren. In de hoofdgevel bevindt zich een prachtig keramiek met neogotische letters. Chalet Bonet is recentelijk geheel gerenoveerd. Helaas is deze villa privé bezit en kan het mooie huis niet van binnen bekeken worden.

Monument Jaume I

Dit monument kunt u niet missen aangezien het in het midden van de grote boulevard staat. Een monument als een belangrijk referentiepunt naar het moderne Salou en een van de meest bekende plaatsen van de stad. Dit herdenkingsmonument is gemaakt door Salvador Ripoli en Lluis Mario Saumells, die de figuur van de koning maakte in steen. Het monument werd plechtig ingehuldigd op 28 november 1965.

Verlichte fontein

Deze fontein stamt uit het jaar 1973 en is het werk van de ingenieur Carles Buigas die tevens de magische fontein in Barcelona ontwierp. Het spel van water en licht kent meer dan 210 combinaties. De kleuren en vormen veranderen om de 90 seconden.

Nieuwe fonteinen

Sinds de zomer van 2007 heeft Salou er een nieuwe attractie bij, de nieuwe fonteinen aan de Paseo Jaime I. Vanaf het monument tot aan de jachthaven zijn er nieuwe waterbassins aangelegd met daarin fonteinen met verschillende waterpartijen, lichteffecten, interactieve attracties en zelfs muziek. Op verschillende tijden zullen er ‘s avonds shows worden opgevoerd. Voor meer informatie over tijden kun je terecht bij de VVV.

Stadspark

Dit park gelegen aan de Carles Buigas straat, beslaat een deel van de vroegere Camping Salou, een van de eerste toeristische installaties van Salou. Nu is het een openbaar park met een oppervlakte van bijna 16 m2 waar men heerlijk kan rondlopen en tot rust kan komen weg van het lawaai en de drukte van de zone rondom. In het park kan men een grote verscheidenheid aan planten en bloemen vinden samen met enkele waterpartijen. Het gebouw dat nog in het park staat, was vroeger de omkleedruimte van het zwembad.

Masia Catalana

Dit geheel van gebouwen noemt men de Catalaanse hoeve en werd gebouwd in 1974 met materialen van authentieke oude gebouwen. Men kan verschillende typische elementen aantreffen uit een landelijk milieu zoals werktuigen van het boerenleven. Tijdens de zomermaanden is er elke avond een ambachtsmarkt waar men verschillende typische Catalaanse producten op de kop kan tikken.