Bezienswaardig

In Reus kun je, op Barcelona na, de meeste modernisme gebouwen aantreffen van Catalunya wat de stad dus meer dan aantrekkelijk maakt om te bezoeken. Helaas zijn er niet zoveel monumenten uit vroegere tijden overgebleven maar blijft de stad toch interessant genoeg mede dankzij de commercie die er in de stad is, de grootste van de hele omgeving en geniet grootte aantrekkingskracht. Zoek je leuke souvenirs en/of leuke kleding, combineer dat dan met een bezoek aan de modernisme gebouwen en dan ontdek je het echte Reus. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn hieronder vermeld.

Casa Navás

Dit prachtige gebouw van de architect Doménech i Montaner is gebouwd in 1907 en is door de regering van Catalunya tot nationaal historisch belangrijk monument verklaard. Binnen in dit modernisme gebouw vindt u veel interessante detail en versieringen die voor die tijd normaal waren. De buitenkant is gedeeltelijk verwoest gedurende de burgeroorlog in 1937. Als je Casa Navás wilt bezoeken moet je contact opnemen met de Oficina de Turismo.

Casa Rull

Gebouwd door dezelfde architect als Casa Navás in 1900 in opdracht van de notaris Pere Rull. In de gevel kun je de rijkelijk versierde ornamenten vinden die het beroep van de bewoner aangaven. Binnen in de patio van het gebouw is een mooie tuin waar hedentendage exposities en voorstellingen worden gehouden. Als je Casa Rull wilt bezoeken moet je contact opnemen met de Oficina de Turismo.

Casa Gasull

Gebouwd in 1911 voor de rijke zakenman Félix Gasull, eigenaar van een olijfolie fabriek. Wederom gebouwd door de architect Doménech i Montaner in de bekende modernisme stijl.

Casa Grau

Dit modernisme huis bezit veel bloemenmotieven wat een kenmerk is van de architect Pere Caselles. Het gebouw is gebouwd in 1910 en in het bovenste raam is in de vorm van een Grieks kruis gemaakt.

Casa Sagarra

Een gebouw wat door architect Pere Caselles in 1908 ontworpen is met op de gevel weer de typische bloemenmotieven die hij overal in verwerkte met nu ook veel dierenmotieven er tussendoor.

Centro de Lectura

In 1859 gebouwd als paleis voor de markiezen van Tamarit maar in de 19e eeuw aan de gemeente gegeven door de politicus Evarist Fábregas om er een bibliotheek in te vestigen. Nu zetelt er ook de dansschool, muziekschool en theaterschool.

Iglesia Prioral de Sant Pere

Met deze kerk is men begonnen met bouwen in 1543 op de fundamenten van een verwoeste Romaanse kerk. De klokkentoren is 63 meter hoog en steekt ver boven de stad Reus uit. Binnenin de kerk staat bij het altaar een beeld van de schutspatroon van de stad, Sant Pere die in zijn handen de sleutels vasthoudt van de stad.

Palau Bofarull

Een paleis gebouwd in 1760 en daarmee een van de oudste gebouwen van de stad. Buiten de gevel die gebouwd is in een Barok stijl is de hoofdzaal van dit paleis het pronkstuk met zijn vele plafondschilderingen en beelden. Het gebouw is nu eigendom van de gemeente die het nog niet zo lang geleden heeft gerenoveerd.

Plaza Prim

Midden op het plaza Prim staat een monument van een generaal op een paard, gebouwd in 1887. Het beeld herdenkt het feit dat dezelfde generaal zei tegen het volk dat er een dag zou komen dat er een beeld van hem zou komen te staan. Tegenover het beeld van generaal Prim vind je het Teatre Fortuny uit 1882 wat nu nog fungeert als stadstheater.

Ayuntamiento/Casa de la Vila

Op het plaza Mercadal waar ook het mooie Casa Navás te zien is staat ook het gemeentehuis van de stad Reus. Het stamt uit de 16e eeuw en heeft in de loop der eeuwen verschillende veranderingen ondergaan waardoor er geen echte bouwstijl te herkennen is.

Santuario de Misericordia

Net iets buiten het centrum van de stad vind je dit massale gebouw gebouwd in 1601. Op de plaats waar het Santuario staat heeft vroeger een vrouwelijke pastoor de maagd Maria gezien in een verschijning die zei dat als zei haar leven zou geven dat Maria dan de pest epidemie uit de stad zou verdrijven. Dit godshuis wat nu veel gebruikt wordt voor trouwerijen is in de burgeroorlog behoorlijk beschadigd waardoor er nieuwe elementen aan toe gevoegd zijn.

Instituto Pere Mata

Dit Psychiatrisch instituut is gebouwd in 1898 en is een prachtig voorbeeld van de modernisme bouwstijl. Het ligt ongeveer 1 km buiten het centrum van de stad en is ook alleen te bereiken als je met de auto bent. Het functioneert nu nog steeds als psychiatrisch onderzoekscentrum, de enige in de wijdde omtrek.