Ode aan de werkers

Daar lig je dan heerlijk in een ligstoel op het strand, of zit je in een lekkere luie stoel bij het zwembad van je hotel of appartement. Je slentert vaak ‘s avonds door Salou en gaat ergens een restaurant binnen om te eten of je neemt op het terras van een barretje of ijstent iets te drinken of een overheerlijk ijsje. Vaak wordt er tegen elkaar gezegd, wat heerlijk, wat genieten we. Denkt u er wel eens bij na hoeveel verschillende mensen er voor zorgen, dat u zo lekker op vakantie kunt gaan en bent.

Meestal is het begin een adviseur bij een reisbureau of een medewerkster bij een internetbedrijf. Als u geboekt heeft zorgen zij voor de reservering bij het hotel, appartement of camping. Vaak als je niet met eigen vervoer gaat moet ook de reis nog uitgevoerd worden. De reis wordt verzorgd door twee chauffeurs en meestal een hostess op de bus. Als je met het vliegtuig gaat moet je inchecken, wordt de bagage ingenomen en naar het vliegtuig gebracht. Het vliegtuig wordt gevlogen door twee piloten met in de cabine een aantal stewardessen. Als je met de bus aankomt word je ontvangen door een host of hostess die je begeleidt naar het hotel/ appartement, waar weer een receptionist(e) klaar staat om je de sleutel te overhandigen. Kom je met het vliegtuig aan, staat een hostess je op te wachten en de bus met chauffeur staat klaar om je naar de accommodatie te brengen.

In de accommodaties zijn weer mensen werkzaam, in het hotel heb je koks, kamermeisjes, technische medewerkers, obers, barmensen, soms recreatieleiders, zwembadpersoneel, aanvegers van de terrassen. Ga je met een excursie mee staat er weer een bus met chauffeur en gids klaar, onderweg informeert een gids ter plaatse je over de bezienswaardigheden, als je iets wilt kopen heb je de verkopers en verkoopsters. De bussen worden getankt op een tankstation met een bediende. In Salou zelf zijn ook vele mensen voor de toeristen werkzaam, ‘s nacht en in de vroege ochtend rijden de vuilniswagens rond, ’s avonds en ‘s ochtend wordt het strand schoongemaakt en aangeharkt. Bij de zuiveringsinstallatie werken mensen aan de zuivering van het rioolwater. In de waterfabriek wordt het water om te douchen verder gepompt. De hele dag rijden vrachtwagens met etenswaren rond, de busjes met dagbladen en weekbladen kom je meestal ‘s morgens tegen evenals de bevoorrading van de keukens van de restaurants en hotels. Ook de supermarkten en winkels moeten bevoorraad worden en de spullen worden verkocht door verkopers en verkoopsters. Soms zie je een politieagent, die zo onopzichtelijk mogelijk zijn werk doet, de brandweer staat altijd paraat. De gemeentewerkmannen zorgen voor mooie rotondes, plantsoenen, schone straten en stoepen.

Dokters en tandartsen helpen toeristen, in de ziekenhuizen worden toeristen geholpen, het openbaar vervoer vervoert toeristen en ook het treintje in Salou doet dat. Kortom te veel om op te noemen.

Als je zo lekker op het strand zit of in een luie stoel, dan denk je vaak aan niets of aan iets moois. Weet wel dat honderden mensen in de weer zijn om u een onbezorgde vakantie te laten hebben. Wat een heerlijk gevoel, dat u eraan mee werkt dat die mensen straks ook op vakantie kunnen gaan. Vakantie is gewoon elkaar helpen te leven.Ik wens u een fijne tijd toe en knik eens vriendelijk naar al die hulpvaardige mensen.