Moraira

Aan de Spaanse Costa Blanca ligt een typisch Spaans vissersdorpje genaamd Moraira. In de loop der jaren is dit vissersdorpje uitgegroeid tot een ware toeristische trekpleister. En niet zonder reden, want dit dorpje heeft werkelijk alles mee om het de binnen –en buitenlandse gasten naar de zin te maken. Ondanks de grote toeloop van toeristen heeft het dorpje zijn authenticiteit weten te behouden.

Zo vindt je hier niet het ene na het ander hotel of appartementencomplex die het aanzicht van het plaatsje een totaal ander karakter geven. Daarnaast heeft Moraira een jachthaven die er ook daadwerkelijk nog uitziet en nog wordt gebruikt als jachthaven. Dit klinkt misschien heel logisch, maar in andere toeristische plaatsen langs de Spaanse costa’s is dit een stuk minder logisch. “Schreeuwerige” reclames, rondvaartboten en ander typisch toeristisch vermaak als verhuur van zogenaamde “bananarides” maken hier de dienst uit. Maar in dit dorpje is hier dus geen sprake van en kun je als toerist nog heerlijk rondslenteren en genieten van de mooie jachten en zeilschepen. Kom wat vroeger in de ochtend naar de haven en je ziet de vissers hun vangst aan wal brengen. Vaak is het wel mogelijk om direct vanaf de boot een visje te kopen, hoe vers wil je het hebben?

Moraira is een dorpje dat van de toeristen verwacht dat zij zich, tot op zekere hoogte natuurlijk, zelf weten te vermaken. Vanzelfsprekend is hier ruim voldoende gelegenheid toe. Je vindt hier een ruim aanbod van restaurantjes en barretjes, maar als je op zoek bent naar nachtclubs en megadiscotheken, dan kun je beter een andere bestemming kiezen. Je geniet hier vooral van het heerlijke klimaat en de relatieve rust. De bezienswaardigheid van het dorp is het Castillo de Moraira. Zeker leuk om eens te bezichtigen, maar hou er dan wel rekening mee dat je hier vrij snel bent uitgekeken.

Een negatief verhaal? Zeker niet, want het is duidelijk dat een plaatsje als Moraira in een behoefte voorziet. Zeker als je op zoek bent naar wat minder massaal toerisme, maar wel liefhebber bent van het Spaanse leven aan de costa’s, dan is dit een zeldzaam pareltje dat je moet koesteren.